1) Нахут - когато се пече във фурна, нахута става супер хрупкав. Той е с ниско съдържание на мазнини и е страхотен заместител на солените ядки.
Продукти:
* 400 грама нахут, отцеден и сушен
* 1 ч.л. зехтин
* 1 с. л. чили (лют червен пипер) на прах
* 1 ч.л. зехтин
* 1 с. л. чили (лют червен пипер) на прах
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купа зехтина и лютия червен пипер, после добавете нахута и разбъркайте.
2. Разнесете нахута върху един лист хартия за печене и печете в продължение на 25 минути.
3. Извадете го от фурната и оставете да изстине.
4. Поръсва се с морска сол преди сервиране.
Ето и още една лесна рецепта с нахут
Продукти:
* 400гр. нахут, изплакнат
* 1 супена лъжица зехтин
* 2 чаени лъжички кимион
* 1 чаена лъжичка сушен риган
* 1/4 чаена лъжичка смлян бахар
* 1/4 чаена лъжичка сол
* 1 супена лъжица зехтин
* 2 чаени лъжички кимион
* 1 чаена лъжичка сушен риган
* 1/4 чаена лъжичка смлян бахар
* 1/4 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 220 градуса.
2. Разбъркайте нахута в купа с зехтина, кимиона, ригана, бахара и солта.
3. Сложете нахута върху един лист хартия за печене в малка тава.
4.
Печете като разбърквате веднъж или два пъти, докато покафенее и стане
хрупкав, около 25 до 30 минути.Оставете да изстине за 15 минути.
2) Пуканки
3) Печени картофки с копър
Продукти:
* 400гр. обелени и нарязани на картофки
* 1 с.л. бял оцет
* 1/2 с.л. чесън на прах
* 1/2 с.л. суха горчица
* 1/4 с.л. кимион
* 1 с.л. изсушен копър
* 1/2 с.л. морска сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 220 градуса.
2. В голяма купа смесете оцета, чесъна на прах, горчицата, кимиона и копъра. Добавете картофите.
3. Поръсете с морска сол.
4. Сложете картофите върху лист хартия за печене и печете около 22-25 минути, като ги обръщате 1-2 пъти по време на печенето.
5. Сервирайте ги топли.
4) Моркови със сусам
Продукти:
* 2 чаши моркови
* 1 супена лъжица препечен сусам
* Щипка сушена мащерка
* Щипка сол
* 2 чаши моркови
* 1 супена лъжица препечен сусам
* Щипка сушена мащерка
* Щипка сол
Начин на приготвяне:
Поръсете морковите със сусама, мащерката и солта и ги разбъркайте.
5) Печена царевица
Продукти:
* 450гр. замразени царевица
* 1/2-1 супена лъжица масло от рапица или олио
* 1/2 ч. л. сол
* 1/2 ч.л. чесън на прах
* 1/2 ч.л. лук на прах
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/8 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200 градуса.
2. Сложете лист хартия за печене в тавата.
3. В голяма купа разбъркайте добре всички съставки.
4. Разпространете на един слой царевицата в тавата.
5. Печете на 200 градуса за 20-30 минути, в зависимост от това колко препечена искате царевицата.
6. Внимавайте да не я изгорите. Царевицата е вкусна като е гореща направо от фурната, но пък и студена не е зле.
6) Дип от кисело мляко, краставица и мента
Продукти:
* 170гр. кисело мляко
* 1/2 чаша листа от мента, нарязани на едро
* 1/2 краставица, ситно нарязана
* 1 супена лъжица бял винен оцет
* Едра сол и смлян черен пипер
* 1/2 чаша листа от мента, нарязани на едро
* 1/2 краставица, ситно нарязана
* 1 супена лъжица бял винен оцет
* Едра сол и смлян черен пипер
* Нарязани зеленчуци за дипа
Начин на приготвяне:
В средно голяма купа смесете киселото мляко, ментата, краставицата и оцета, подправете със сол и пипер. Може да съхранявате дипа в хладилник до три дни.
7) Кисели краставички
Вижте втора част - 7 здравословни и нискокалорични сладки снакс храни
0 коментара:
Публикуване на коментар