неделя, 3 юни 2012 г.

Избелване на зъбите по естествен начин



Голяма част от храните и напитките, които консумира съвременният човек, в една или друга степен оказват негативен ефект върху начина, по който зъбите му изглеждат. Потъмняването и натрупването на загрозяващ слой върху тях е освен притеснителен факт за здравето ни, но и повод за смущения и по-малко усмивки, припомнят от Здраве.бг.

За да не се стига до подобни неудобства, мнозина залагат на някои от популярните продукти за избелване на зъбите, които обаче имат и своите негативни страни – могат да повлияят негативно на зъбите или венците.

Именно поради това на особен интерес и все по-широко приложение се радват естествените продукти, връщащи белотата и красотата на усмивката. Кои са те?


Ягоди – от дълбока древност ягодите са средство за избелване на зъбите, което се прилага с успех.
 
Когато смесите ягодата със сода за хляб, получавате една много силно почистваща смес. Единственото, което трябва да направите с нея е да измиете зъбите си, след което да изплакнете устата си много добре.

За приготвянето на разтвора -  смачквате ягодите на каша и ги смесете добре със сода за хляб. След, което избелващата смес е готова. Нанесете я по зъбите си и стойте с нея около 5 минути. След това измивате зъбите си както обикновено с паста за зъби и изплаквате много добре. 

Можете да използвате и други плодове, съдържащи ябълчна киселина, вместо ягоди, но ние препоръчваме ягода.
 
Предупреждение : Не използвайте този разтвор твърде често. 2 пъти в месеца е напълно достатъчно, понеже така можете да увредите емайла и зъбите си.
 
Портокалови кори – триенето на петната, образували се по повърхността на зъбите, с вътрешната страна на портокалова кора също избелва зъбите. След процедурата устата е добре да се изплакне с вода.
 
Хрупкави плодове и зеленчуци – морковите, целината, ябълките са натурални абразиви, които без особени затруднения премахват остатъците от храна и наслагванията по повърхността на зъбите. В същото време, консумацията им води до производството на по-големи количества слюнка, което също е от особено значение за елиминиране на петната по зъбите.

Избелване с лимон

 
Вземете лимонови кори и с тях периодически трийте зъбите си. Единственият недостатък на този метод е, че резултата няма да се забележи веднага и едва ли ще може да се избелят силно зъбите.

Избелване с водороден прекис (перхидрол) 

 
Водородният прекис се използва не само за оцветяване на косата, но и за избелване на зъбите. За целта, трябва да вземете памук, напоен с водороден прекис и много внимателно да го прекарате, триейки по зъбите си. Единственият плюс е това, че резултата се вижда веднага. А минусите са прекалено много - водородният прекис разрушава емайла, опасност от попадане на венците и устната кухина и да попадне в организма.
Така, че на никого не бих препоръчал този метод и го споменавам единствено заради факта, че съществува и е бил използван.

Избелване с активен въглен

 
Вземете таблетка с активен въглен, смелете я да стане на прах, между две лъжици, една върху друга. Добавете малко вода и със сместа почистете зъбите си. Правете го не по-често от 3 пъти на седмица. По-честото използване ще разруши емайла. Активният въглен много интензивно може да разруши зъбите. И въпреки, че е по-безвреден от избелването с водородния прекис, то не ви препоръчвам да го използвате.

Избелване с готварска сода

 
Насипете малко сода на марля и с нея протрийте зъбите. Но по този начин, при често използване, зъбите ви ще станат прекалено чувствителни, заради изтъняването на емайла. Така, че специалистите не препоръчват този метод, защото впоследствие възстановяването на емайла, ще бъде тежък и продължителен процес.

Избелване на зъбите със зелен чай

 
Съществува мнение, че честото пиене на зелен чай, помага за избелването на зъбите, заради това, че в зеления чай се съдържа фтор. Но даже и това да е така, резултата ще се забележи след не 1 и 2 месеца. Но много от стоматолозите го препоръчват, като метод за поддържане на вече избелените зъби с други методи. Освен това зеленият чай е и полезен за организма, така, че можете да го използвате без ограничения.
 
Сол и синапено масло – от тези два продукта се приготвя субстанция, нанасянето на която върху зъбите гарантира премахването на петната.
 
Дъвката – дъвченето на дъвка без захар гарантира не само премахване на остатъците от храна, но и производството на слюнка, което също спомага за поддържане на здрави и красиви зъби.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...