неделя, 1 април 2012 г.

10 храни за красива кожа



Третирането на кожата отвън със скъпи козметики , кремове и лосиони не би допринесло дотолкова, колкото ако самата кожа е здрава отвътре след като се храним и консумираме правилните и полезни храни за нея. По този начин кожата ни ще бъде по–млада , по–красива и здрава за дълго време дори и без скъпата козметика.



Защо водата е толкова полезна за кожата ни?

Водата е изключително важна за поддържането на красива кожа. Водата поддържа кожата хидратирана и намалява появата на бръчки. Тя снабдява клетките с хранителни вещества и прочиства токсините. Водата също така подобрява кръвообращението и притока на кръв, като по този начин поддържа кожата блестяща.

Институтът по медицина препоръчва по 9 до 12 чаши вода на ден.



Селен за вашата кожа

Селенът е минерал, който може да помогне за защитата на клетките на кожата от свободни радикали. Той също така играе роля в превенцията на рака на кожата.

Отлични източници на селен са бразилските орехи, печурките, скаридите, агнешкото и риби като треска, камбала, риба тон и сьомга. Селенът също се намира и във вареното говеждо месо, пуешкото месо, стридите, сардините, раците, и пълнозърнестата паста.



CoQ10: Коензим Q10

CoQ10 е мощен антиоксидант, който се образува по естествен начин в човешкия органиъм. Въпреки това, неговото производство намалява с остаряването. CoQ10 предпазва кожата и други клетки на тялото от щетите, причинени от свободните радикали. Също така участва в производството на енергия и основните функции на клетките. Ниските нива на този антиоксидант се наблюдават в много заболявания свързани с възрастта . Когато се използва локално се отчита намаляване на бръчките и белезите на стареене.

Богати източници на CoQ10 включват риба (като сьомга и риба тон), пилешко месо, месо от органи (като черен дроб), както и пълнозърнести храни.



Антиоксиданти за здрави клетки

Антиоксидантите предотвратяват илизабавят щетите, нанесени върху клетките от свободнитерадикали. Това увреждане допринася за признаците настареене, като бръчките и сухата кожа.

Антиоксидантите могат да бъдатнамерени във всички видове храни, особенов цветните плодове и зеленчуци като горскитеплодове, доматите, кайсиите,цвеклото, тиквата, спанака, сладкитекартофи, мандарините, чушките и боба.



Витамин А за по-здрава кожата

Искате ли да се отървете от сухата и лющеща се кожа? Вземете един портокал, морков или резен пъпеш. Тези плодове и зеленчуци ви зареждат с витамин А. Витамин А действа като антиоксидант, който неутрализира вредните за кожата елементи, помагайки за намаляването на възпаленията и инфекциите. Локално или орално приложение на витамин А са често срещана рецепта за лечение на акне и други кожни заболявания, включително и бръчките. Други източници на витамин А включват листните зеленчуци, яйцата и нискомаслените млечни продукти.



Витамин C предпазва от слънцето

Витамин С помага за защитата на кожата от слънцето. Доказано е, че витамин C намалява вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки, отпускането и други промени, типични за стареещата кожа.

Той също така способства за изглаждането и премахването на кафевите петна по кожата.

Оизточници на витамин С включват червените чушки, цитрусовите плодове,папая, киви, броколи и брюкселското зеле.



Витамин Е: намалява сухотата и подпомага защитата срещу УВ лъчите

Витамин Е е друг антиоксидант, който може да помогне за предпазването на кожата ви от щетите, нанесени от слънцето. Този витамин намалява сухотата, като съхранява естествените съставки на кожата, които я хидратират. Ако го приложим върху кожата преди излагане на слънце, тя ще бъде по-малко зачервена, подута и суха от обичайното. Това се дължи на способността на витамин Е да неутрализира свободните радикали.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, ядките, семената, маслините, спанака, аспержите и в малки количества в други листни зеленчуци.



Омега-3 и Омега-6 ненаситените мастни киселини подобряват състоянието на кожата.

Есенциалните мастни киселини, както още сенаричат, са най-важните ненаситени мастни киселини. Те са необходимиза усвояването на мастно разтворимите витамини и имат важна роля припроизводството на хормони и клетъчни компоненти. Човешкото тяло произвeждаповечето видове мазнини, с изключение на омега 3+6 мастни и затова те се внасятотвън. Те са необходими мазнини които правят кожата да изглежда по-млада игладка.

Добриизточници на есенциални мастни киселини включват зехтинаа ирапичното масло, лененото семе, орехите, сьомгата, сардината и скумрията.



Здравословни мазнини за здрава кожа

Зехтина еедин изключително ефикасен начин за предотвратяване на ранното стареене иразлични кожни проблеми .Освен в процедурите за тяло, вие може да включите зехтина и в ежедневните сихранения, като по този начин, той ще ви подхрани естествено и от вътре. Вижтеследните полезни терапии със зехтин и поглезете кожата си, като и дадетенеобходимото количество влажност и полезни вещества.



Силата на зеления чай

Зеленият чай може би е най-близкото нещо до вълшебен еликсир, който природата може да предложи за вашата кожа. Зеленият чай помага да се спре възпалението, бавното увреждане на ДНК, и може да помогне за предотвратяване на слънце изгаряне на кожата ви.

Зелен чай може да намерите в изобилие в различни видове козметика, но защо направо не изпиете една чаша зелен чай още сега.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...