понеделник, 27 февруари 2012 г.

Вкусни, цветни и здравословни крем супи

Крем супа от броколи и праз



4 порции
Подготовка: 10 мин. Време за готвене 25 мин.

Продукти:

1 с.л. зехтин;
1 стрък праз;
2 картофа,
500g броколи
2 зеленчукови бульона;
магданоз на вкус

Начин на приготвяне: 

Загрейте зехтина. Изпържете праза докато умекне. Добавете нарязаните картофи и броколи. Пържете 2 мин.. Прибавете разтворените бульони в 1л. вода. Оставете сместа да заври. Варете на тих огън 15 minutes или докато картофите умекнат. Пасирайте супата и я сервирайте с лъжичка сметан и магданоз (по желание и с крутони).


Крем супа от моркови и кориандър



Супа, приготвена с моркови и кориандър, е изключително полезна за засилване на имунната система. С консумацията на една купа си набавяме витамин А, както и други ценни хранителни вещества.

Продукти:

1 с.л. олио;
1 лук, накълцан;
1 ч.л. сух счукан кориандър;
1 картоф, нарязан;
450 гр. моркови, нарязани;
1.2 л. зеленчуков бульон;
шепа пресни листа кориандър


Начин на приготвяне:

1. Загрейте олиото в тенджера, прибавете лука и пържете за 5 минути докато омекне. 2. Добавете и сухият кориандър и нарязаният карфот. Пак разбъркайте за минута. 3. Изсипете морковите и бульона. Когато заври, похлупете и намалете огъня. Нека ври 20 минути. 4. Пасирайте в блендер заедно с пресните листа кориандър. Подправете и украсете с малко листа. Сервирайте супата топла.


Крем супа от картофи и моркови



Продукти:

4бр. големи моркова нарязани на парчета;
2бр. картофи нарязани на четири;
1л. гореща вода;
2 ч. прясно мляко
1п. зеленчуков бульон
по желание мащерка, черен пипер и сол


Начин на приготвяне:

Пускаме нарязаните на парчета моркови и картофи във 1л. вряща вода. Добавяме прясното мляко. Когато продуктите са омекнали прибавяме по желание 1п. зеленчуков бульон.Пасираме до получаване на еднородна консистенция.Поръсваме със чер пипер,мащерка и сол. Може да сервирате супата с 1 л. сметана и да я поръсите с нарязан на ситно магданоз по желание.


Крем супа от грах и мента

Супа, която ще ви смае с цвят и аромати. Подходяща е за всеки сезон и повод.



Продукти:

400гр. пресен или замразен грях
1 гл. лук, нарязан на ситно
2-3 чаши зеленчуков бульон
сока от половин лимон
200мл. кисело мляко
1 чаша прясна мента
зехтин, сол


Начин на приготвяне:

с ниско съдържание на мазнини, лесно

1. Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете лука за 5 мин, докато омекне. Добавете граха и бульона и изчакайте да заври. Похлупете и оставете да къкри 10-15 мин, . Сложете листата от ментата 2 мин преди да махнете тенджерата от котлона. Добавете сол и сока от лимон и пасирайте до получаването на гладка смес.


Доматена крем супа



Необходими продукти:

800 г домати от консерва;
1 малка глава лук;
1 скилидка чесън;
1 малък корен пащърнак;
1 с. л. захар;
2 с. л. балсамов оцет;
1 ч. ч. зеленчуков бульон;
1 стрък прясна мащерка;
5–6 листа босилек;
1–2 с. л. зехтин;
сол и черен пипер на вкус.


Начин на приготвяне:

1. Лукът, пащърнакът и чесънът се обелват и се нарязват наситно. След това се запържват в сгорещения зехтин.
2. Деглазира се с балсамовия оцет, овкусява се с мащерка и се налива пилешкият бульон.
3. Добавят се доматите и се оставя да къкри за кратко. Слагат се босилекът, захарта, сол и черен пипер.
4. Разбърква се, пасира се и се прецежда.


Крем супа от тиквички с босилек



Продукти:

1кг. тиквички;
1 глава лук;
5 скилидки чесън,
1/2 чаша листа от босилек;
1 с.л. суха мащерка;
1 с.л. кориандър;
2 с.л. масло;
2 зеленчуков бульон;
1/2 малка кофичка заквасена сметана,
сол и черен пипер на вкус.


Начин на приготвяне:

Запържва се лук с босилек,мащерка, черен пипер и сол за около 2 минути. Прибавят се нарязани на кръгчета един килограм тиквички, 2 л. Вода и 2 зеленчукови бульона и се оставя на котлона на средна температура около 30 минути. След това се добавят 5 скилидки настърган чесън и кориандър. Пасира се и се добавя половина кутийка заквасена сметана. Сервира се със лъжичка сметана.


Пикантна крем супа от леща и моркови

Нетрадиционен вариант за супа от леща



Необходими продукти:

2 ч.л кимион на зърна
щипка лют червен пипер
2 с.л зехтин
600 г моркови, настъргани на едро
140 г червена леща
1 л зеленчуков бульон
125 мл прясно мляко
кисело мляко за сервиране


Начин на приготвяне:

1. В голям незагарящ съд запържете на сухо кимиона и лютия пипер, докато зърната започнат да пукат и замиришат силно. Извадете около половината семена и ги оставете настрани. Добавете олиото, морковите, лещата, бульона и млякото и възврете. Оставете да къкри около 15 мин, докато лещата набъбне и омекне. 2. Разбийте супата с пасатор или в кухненски комбайн до гладка смес (ако искате, оставете я по-едро пасирана) . Овкусете и завършете с лъжица кисело мляко. Поръсете с отделения кимион. Сервирайте с топла питка.


Крем супа от царевица




Необходими продукти:

400 г замръзена царевица;
1 морков;
1 глава лук;
1 скилидка чесън;
150 мл готварска сметана;
2 с. л. олио;
3 стръка копър;
сол и черен пипер на вкус;
тортила чипс за гарниране.


Начин на приготвяне:

1. Лукът, морковът и чесънът се наситняват и се задушават в олиото. 2. Когато омекнат се прибавя царевицата. Овкусява се със сол и черен пипер и се налива вода колкото да я покрие. Оставя се да къкри на умерен огън за 15 минути. 3. След това се пасира и се прецежда. Добавя се сметаната и се разбърква. Сипва се в купички, поръсва се с наситнения копър и се гарнира с тортила чипс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...