Крем супа от броколи и праз
4 порции
Подготовка: 10 мин. Време за готвене 25 мин.
Продукти:
1 с.л. зехтин;
1 стрък праз;
2 картофа,
500g броколи
2 зеленчукови бульона;
магданоз на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте
зехтина. Изпържете праза докато умекне. Добавете нарязаните картофи и
броколи. Пържете 2 мин.. Прибавете разтворените бульони в 1л. вода.
Оставете сместа да заври. Варете на тих огън 15 minutes или докато
картофите умекнат. Пасирайте супата и я сервирайте с лъжичка сметан и
магданоз (по желание и с крутони).
Крем супа от моркови и кориандър
Супа,
приготвена с моркови и кориандър, е изключително полезна за засилване
на имунната система. С консумацията на една купа си набавяме витамин А,
както и други ценни хранителни вещества.
Продукти:
1 с.л. олио;
1 лук, накълцан;
1 ч.л. сух счукан кориандър;
1 картоф, нарязан;
450 гр. моркови, нарязани;
1.2 л. зеленчуков бульон;
шепа пресни листа кориандър
Начин на приготвяне:
1.
Загрейте олиото в тенджера, прибавете лука и пържете за 5 минути докато
омекне. 2. Добавете и сухият кориандър и нарязаният карфот. Пак
разбъркайте за минута. 3. Изсипете морковите и бульона. Когато заври,
похлупете и намалете огъня. Нека ври 20 минути. 4. Пасирайте в блендер
заедно с пресните листа кориандър. Подправете и украсете с малко листа.
Сервирайте супата топла.
Крем супа от картофи и моркови
Продукти:
4бр. големи моркова нарязани на парчета;
2бр. картофи нарязани на четири;
1л. гореща вода;
2 ч. прясно мляко
1п. зеленчуков бульон
по желание мащерка, черен пипер и сол
Начин на приготвяне:
Пускаме
нарязаните на парчета моркови и картофи във 1л. вряща вода. Добавяме
прясното мляко. Когато продуктите са омекнали прибавяме по желание 1п.
зеленчуков бульон.Пасираме до получаване на еднородна
консистенция.Поръсваме със чер пипер,мащерка и сол. Може да сервирате
супата с 1 л. сметана и да я поръсите с нарязан на ситно магданоз по
желание.
Крем супа от грах и мента
Супа, която ще ви смае с цвят и аромати. Подходяща е за всеки сезон и повод.
Продукти:
400гр. пресен или замразен грях
1 гл. лук, нарязан на ситно
2-3 чаши зеленчуков бульон
сока от половин лимон
200мл. кисело мляко
1 чаша прясна мента
зехтин, сол
Начин на приготвяне:
с ниско съдържание на мазнини, лесно
1.
Загрейте олиото в голяма тенджера и запържете лука за 5 мин, докато
омекне. Добавете граха и бульона и изчакайте да заври. Похлупете и
оставете да къкри 10-15 мин, . Сложете листата от ментата 2 мин преди да
махнете тенджерата от котлона. Добавете сол и сока от лимон и пасирайте
до получаването на гладка смес.
Доматена крем супа
Необходими продукти:
800 г домати от консерва;
1 малка глава лук;
1 скилидка чесън;
1 малък корен пащърнак;
1 с. л. захар;
2 с. л. балсамов оцет;
1 ч. ч. зеленчуков бульон;
1 стрък прясна мащерка;
5–6 листа босилек;
1–2 с. л. зехтин;
сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Лукът, пащърнакът и чесънът се обелват и се нарязват наситно. След това се запържват в сгорещения зехтин.
2. Деглазира се с балсамовия оцет, овкусява се с мащерка и се налива пилешкият бульон.
3. Добавят се доматите и се оставя да къкри за кратко. Слагат се босилекът, захарта, сол и черен пипер.
4. Разбърква се, пасира се и се прецежда.
Крем супа от тиквички с босилек
Продукти:
1кг. тиквички;
1 глава лук;
5 скилидки чесън,
1/2 чаша листа от босилек;
1 с.л. суха мащерка;
1 с.л. кориандър;
2 с.л. масло;
2 зеленчуков бульон;
1/2 малка кофичка заквасена сметана,
сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Запържва
се лук с босилек,мащерка, черен пипер и сол за около 2 минути. Прибавят
се нарязани на кръгчета един килограм тиквички, 2 л. Вода и 2
зеленчукови бульона и се оставя на котлона на средна температура около
30 минути. След това се добавят 5 скилидки настърган чесън и кориандър.
Пасира се и се добавя половина кутийка заквасена сметана. Сервира се със
лъжичка сметана.
Пикантна крем супа от леща и моркови
Нетрадиционен вариант за супа от леща
Необходими продукти:
2 ч.л кимион на зърна
щипка лют червен пипер
2 с.л зехтин
600 г моркови, настъргани на едро
140 г червена леща
1 л зеленчуков бульон
125 мл прясно мляко
кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
1.
В голям незагарящ съд запържете на сухо кимиона и лютия пипер, докато
зърната започнат да пукат и замиришат силно. Извадете около половината
семена и ги оставете настрани. Добавете олиото, морковите, лещата,
бульона и млякото и възврете. Оставете да къкри около 15 мин, докато
лещата набъбне и омекне. 2. Разбийте супата с пасатор или в кухненски
комбайн до гладка смес (ако искате, оставете я по-едро пасирана) .
Овкусете и завършете с лъжица кисело мляко. Поръсете с отделения кимион.
Сервирайте с топла питка.
Крем супа от царевица
Необходими продукти:
400 г замръзена царевица;
1 морков;
1 глава лук;
1 скилидка чесън;
150 мл готварска сметана;
2 с. л. олио;
3 стръка копър;
сол и черен пипер на вкус;
тортила чипс за гарниране.
Начин на приготвяне:
1.
Лукът, морковът и чесънът се наситняват и се задушават в олиото. 2.
Когато омекнат се прибавя царевицата. Овкусява се със сол и черен пипер и
се налива вода колкото да я покрие. Оставя се да къкри на умерен огън
за 15 минути. 3. След това се пасира и се прецежда. Добавя се сметаната и
се разбърква. Сипва се в купички, поръсва се с наситнения копър и се
гарнира с тортила чипс.
0 коментара:
Публикуване на коментар