събота, 10 март 2012 г.

Босу - необичайният забавен фитнес уред


Един нов спорт постепенно измества степ-аеробиката. Той се играе върху половин топка - мека полусфера. Това е босу. Върху босу могат да се правят и йога упражнения, лицеви опори, да се стъпва, скача, седи, накланя, опира, танцува - на практика почти всичко. И колкото е по-мека платформата, толкова по-трудно е да се правят упражнения и да се запази равновесие.

Необичайният уред – разрязана топка


Идеята се ражда се в Америка, откъдето тръгват повечето модерни спортни вълни. А щом някое модно спортно течение омръзне, се намират ентусиасти, които да го преобразят.

Името на топката bosu е съкращение от англ. Both Side Use (използване на двете страни). Новият вид фитнес получава своето название в чест на забавния тренажор bosu balance trainer (двустранен тренажор за баланс), чиято форма напомня малко летяща чиния.

Пластмасовата платформа е с диаметър около 63 см, има две дръжки в основата (за удобство при пренасяне) и гумен купол-полусфера с приблизителна височина от 30 см. Отгоре босу прилича на швейцарска фитнес топка - леко потъва, но е здрава и стабилна, с възможност да издържи доста килограми.

Тренинг за скиори и хокеисти

Прототип на топката bosu за първи път е направен през 1999 г. и е бил предназначен за употреба само от професионални спортисти. На тях тренирали американските волейболисти и хокеисти. Сборният отбор на САЩ по ски и сноуборд видимо подобрил формата си благодарение на този уред.

За "баща" на необичайната топка се смята Дейвид Уек. Идеята му била да създаде безопасен вариант за игра с топка заради собствената си контузия. Така се заражда идеята да преработи топката с цел да придобие по-голяма стабилност.

Предшественик на половинката топка е дъската, която имитира движенията на ски-бегачите. След това се появява кръглата платформа, която се движи във всички посоки. Последна на сцената излиза полусферичната bosu.

Какво може да се прави с босу?

Интересни са упражненията, които могат да се правят с този уред - не само за баланс, но и за моделиране на отделните проблемни зони. Играе се както върху гумената сфера, така и на обратната й плоска страна.
Запазването на равновесие и изпълнението на упражнения е еднакво трудно, независимо от позицията й. Когато се стъпи върху издутия купол, тялото естествено залита поради оттласкването, което се поражда, а резултатът е загуба на равновесие.

Ако топката се обърне, платформата се клати неустойчиво върху меката издутина и балансът също трудно се задържа. В зависимост от начина подготовка и типа натоварване гъвкавостта на купола се увеличава или намалява, посредством вкарването или изкарването на въздух през специален отвор в платформата.


Трябва да се обърне особено внимание на глезените и да се пазят, защото при неправилна употреба на босу съществува риск за тези стави. Интензивната тренировка наподобява стъпките на степ-аеробиката. Към това се добавя пазенето на баланс и преодоляването на лекото потъване.

Започва се с прости упражнения. Когато мускулите загреят, комбинациите от движения постепенно се усложняват. Въпреки че така се избягва опасността от травми, не е разумно да се поддържа бързо темпо.

Човек може да тренира бос или с маратонки, чиито подметки са меки и не нараняват повърхността на топката. Необходимо е дрехите да са удобни и еластични.Упражненията върху неустойчивата повърхност могат да бъдат по-ефективни, отколкото обичайните силови занятия, защото при изпълняването на едно или друго движение върху босу платформата се налага и да запазите равновесие, като задействате малките мускули-стабилизатори.

През цялото време се тренират мускулите от двете страни на гръбначния стълб и го поддържат във форма.

Стил с неограничени възможности...

Могат да се правят няколко вида упражнения, като върху топката се заемат различни пози при непрекъснато движение във всички посоки. Това натоварва различни мускули, а в същото време трябва да се пази баланс и да се съчетае с изометричните натоварвания.

Платформата позволява дори и хореография. Упражненията се съчетават с гирички, лост, ластици. Необходима е концентрация и непрекъснато внимание, за да се запази балансът. Едновременно с това натоварването е сериозно, както при средно динамична аеробика. Упражненията поддържат пулса в границите на горенето, затова се отслабва бързо и ефективно.

Босу прилича и на степ-платформа, но не се натоварват само краката, а цялото тяло, което прави заниманията с него значително по-трудни и изискващи доста повече усилия. За да запази равновесие, тялото трябва да е леко приведено напред, а пристъпването напред-назад върху купола щади ставите.

Изключително интересен, забавен и ефективен, урокът по босу е хит не само в Европа, но и по целия свят. Неусетно и приятно се развиват сила, баланс и контрол. Този спорт е подходящ за всички възрастови групи. Дали ще се докаже като полезен уред или модата му ще отмине бързо, само времето ще покаже.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...