вторник, 14 август 2012 г.

Рецепта за най-вкусния и автентичен китайски ориз

Кой не обича китайски ориз? Той е най-лесното, бързо и вкусно ястие, което може да приготвите за вас и вашето семейство. Има доста измислени и побългарени рецепти за него, но ние ви предлагаме възможно най-автентичния, вкусен и изпробван доста пъти китайски ориз.


Продукти:

* 2-3 яйца
* 1-1 1/2 ч.ч бланширан ориз (той не се разкашква като обикновения), който се вари за около 15 мин. Не трябва да е напълно сварен.
* олио
* сол
* соев сос

Зеленчуците са по ваш избор:

* зелен лук (или бял, червен)
* чесън
* моркови
* царевица
* грах
* чушка



Начин на приготвяне:

1. Включете котлона на най-висока степен. Сложете 1-2 с.л. олио в тигана (може и да не е уок) и го изчакайте да загрее.
2. Разбийте леко яйцата и ги изсипете в тигана. Разбъркайте ги хубаво, трябва да са средно изпържени.
3. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци. Пържете 1-2 минути (не повече) и добавете ориза.
4. Накрая овкусете със сол и соев сос (не слагайте много сол, тъй като соевия сос е солен). Също така може да добавите черен пипер и сусамово олио (ако случайно имате, то е малко трудно за намиране), но те не са задължителни и без тях ориза си е много вкусен.

Ако не ви стигат зеленчуците, може да добавите и пилешко месо или скариди.


Вижте това видео в което професионален китайски готвач приготвя автентичен китайски ориз.

                 

6 коментара:

  1. Страхотна рецепта! Благодаря!
    Споменах я в блога си: https://chineseyummy.wordpress.com/2015/01/20/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B8/

    ОтговорИзтриване
  2. Ориза вари ли се предварително
    ?

    ОтговорИзтриване
  3. Ориза вари ли се предварително
    ?

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно, че има и клипче. Най-сете разбрах защо не ми пасваше яйцето до сега (а то ми е най-вкусно)! То трябва да се приготви първо! Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
  5. Досега не знаех, че автентичния китайски ориз е бланширан. Дори и едно описание на рецептата не можахте да направите.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...