понеделник, 5 март 2012 г.

7 здравословни и нискокалорични солени снакс храни

1) Нахут - когато се пече във фурна, нахута става супер хрупкав. Той е с ниско съдържание на мазнини и е страхотен заместител на солените ядки.


Продукти:

* 400 грама нахут, отцеден и сушен
* 1 ч.л. зехтин
* 1 с. л. чили (лют червен пипер) на прах











Начин на приготвяне:

1. Смесете в купа зехтина и лютия червен пипер, после добавете нахута и разбъркайте. 
2. Разнесете нахута върху един лист хартия за печене и печете в продължение на 25 минути 
3. Извадете го от фурната и оставете да изстине 
4. Поръсва се с морска сол преди сервиране.


Ето и още една лесна рецепта с нахут 


Продукти:

* 400гр. нахут, изплакнат
* 1 супена лъжица зехтин
* 2 чаени лъжички кимион
* 1 чаена лъжичка сушен риган
* 1/4 чаена лъжичка смлян бахар
* 1/4 чаена лъжичка сол


 






Начин на приготвяне:
 
1. Предварително загрейте фурната на 220 градуса. 
2. Разбъркайте нахута в купа с зехтина, кимиона, ригана, бахара и солта. 
3. Сложете нахута върху един лист хартия за печене в малка тава. 
4. Печете като разбърквате веднъж или два пъти, докато покафенее и стане хрупкав, около 25 до 30 минути.Оставете да изстине за 15 минути.


2) Пуканки


 
3) Печени картофки с копър


Продукти:

* 400гр. обелени и нарязани на картофки
* 1 с.л. бял оцет
* 1/2 с.л. чесън на прах
* 1/2 с.л. суха горчица 
* 1/4 с.л. кимион
* 1 с.л. изсушен копър
* 1/2 с.л. морска сол

Начин на приготвяне:
 
1. Загрейте фурната до 220 градуса.  
2. В голяма купа смесете оцета, чесъна на прах, горчицата, кимиона и копъра. Добавете картофите.  
3. Поръсете с морска сол
4. Сложете картофите върху лист хартия за печене и печете около 22-25 минути, като ги обръщате 1-2 пъти по време на печенето.  
5. Сервирайте ги топли.


4) Моркови със сусам


Продукти:

* 2 чаши моркови
* 1 супена лъжица препечен сусам
* Щипка сушена мащерка
* Щипка сол

Начин на приготвяне:

Поръсете морковите със сусама, мащерката и солта и ги разбъркайте.





5) Печена царевица


Продукти:
 
  * 450гр. замразени царевица
  * 1/2-1 супена лъжица масло от рапица или олио
  * 1/2 ч. л. сол
  * 1/2  ч.л. чесън на прах
  * 1/2 ч.л. лук на прах
  * 1/2  ч.л. червен пипер
  * 1/8 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса
2. Сложете лист хартия за печене в тавата. 
3. В голяма купа разбъркайте добре всички съставки. 
4. Разпространете на един слой царевицата в тавата
5. Печете на 200 градуса за 20-30 минутив зависимост от това колко препечена искате царевицата. 
6. Внимавайте да не я изгорите. Царевицата е вкусна като е гореща направо от фурната, но пък и студена не е зле.
 

6) Дип от кисело мляко, краставица и мента


Продукти:

  * 170гр.  кисело мляко 
  * 1/2 чаша листа от ментанарязани на едро
  * 1/2 краставицаситно нарязана
  * 1 супена лъжица бял винен оцет
  * Едра сол и смлян черен пипер
  * Нарязани зеленчуци за дипа












Начин на приготвяне:

В средно голяма купа смесете киселото мляко, ментата, краставицата и оцета, подправете със сол и пипер. Може да съхранявате дипа в хладилник до три дни.


7) Кисели краставички



0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...