неделя, 10 март 2013 г.

Кога за последно направи нещо за първи път?


Знаете ли че: Невролози са установили, че мозъкът ни е програмиран да се наслаждава на новите за нас неща и предизвикателства. Новите преживявания и предизвикателства стимулират мозъка ни да произвежда допамин, докато сме в режим "решаване на проблеми". Допаминът е от съществено значение за поддържането на здравия мозък. Доказано е, че големите депресии са свързани с намаляването нивото на допамин, то засяга нашата мотивация и чувството ни за удовлетвореност. Без допамин, се появява спад в паметта, когнитивните функции и вниманието. Повишаването на допамин в мозъка, както и на адреналин, ни дава "високо" усещане за бодрост. Допаминовите нива се изчерпват от стрес, липса на активност и лошо хранене.

Какво означава всичко това?  Стимулирания мозък е щастлив мозък! Новите дейности са от съществено значение за психическото и физическото ни здраве, за внасянето на радост и ентусиазъм в живота ни.

 

А вие кога за последно направихте нещо за първи път? Кога за последно поехте по непознат път?

По-лесно е да останем на същото място, да правим това, което знаем, да сме предпазливи и да не поемаме рискове. Вървим по един и същ маршрут, поръчваме една и съща храна, излизаме с едни и същи хора, вършим една и съща работа. Но ако не тестваме постоянно своите възможности, никога няма да разберете на какво сме способни. Ако винаги поставяме бара твърде ниско, никога няма да разберем колко високо можем да скочим.

Затова нека скочим СЕГА! Сега е най-идеалното време да опитаме тези нови неща, да посетим нови места, да се запознаем с нови хора, да вкусим нови храни, да се захванем с ново хоби, да научим нов език, да опитаме нов спорт, да се запишем на нов курс, дори да започнем нов бизнес!

Сега е времето да разберем в какво сме добри, колко забавно може да ни бъде нещо, колко можем да постигнем и колко можем да дадем.
Сега е идеалният момент да живеем живота си!

Не говорим за този стремеж да бъдем одобрени от другите или да постигнем целите, които другите смятат, че трябва да бъдат постигнати. Не говорим за прекрачването на здравословните или безопасни граници. Говорим за използването на нашите таланти, умения и способности сега. Говорим за това, да изживеем нашия собствен живот пълноценно.

И така, какво ново нещо ще направите следващата седмица? Какви нови предизвикателства ще поемете за да се почуствате по-свежи, щастливи и здрави? Бъдете готови да отговорите с "Току-що!" когато някой ви попита "Кога за последно направи нещо за първи път?".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...