събота, 9 юни 2012 г.

Тайните на здравата коса


Стимулирайте тънката коса със силикон

Тънката и безжизнена коса е често срещан проблем. Използването на тежки балсами могат допълнително да изтощят косата. Затова експерти препоръчват употребата на продукти, съдържащи силикон и негови производни като диметикон или циклометикон
. Тези съставки създават тънък филм около всеки ваш косъм от косата ви и тя изглежда по обемна и плътна, като премахва и мазния й вид.
 

Риба и ядки за здрава коса

Протеините и омега-3 мастните киселини в сьомгата и ядките са полезни за скалпа.

Консумацията на листни зеленчуци, боб и моркови също благоприятства здравето на косата. Експерти предупреждават, че диетите, насочени към бърза загуба на тегло, имат негативен ефект върху косата. Недостигът на някои хранителни вещества, като цинк, биотин или протеини, може да доведе до чуплива коса или косопад. 
 

Измивайте косата с по-хладка вода

Горещата вода прави косъма уязвим и може да отнеме себума от скалпа. Той има роля за поддържането на косата здрава и гладка и я предпазва от прекомерно изсушаване.

Използвайте хладка вода при измиване на косата. Поглезете кожата на главата, като я масажирате, докато втривате шампоана. 


 Протеини срещу заплетените краища

Честото третиране на косата, боядисване, обезцветяване или къдрене, може да увреди външния защитен слой на косата - епидермиса. В резултат се появяват и заплетените краища.
Има продукти за коса, които защитават косата от подобни проблеми. Използвайте балсами, които съдържат протеини. Продуктите проникват в косъма и помагат срещу заплетени краища. Ефектът трае до следващото измиване, затова е препоръчителна редовна употреба. 


 Не „лекувайте“ пърхота с масла

Пърхотът не е причинен от сух скалп, а от възпалителен процес, който влияе на скалпа. Третирането му с масла може да влоши възпалението, което засилва пърхота.
Добър ефект имат дерматологичните шампоани срещу пърхот. Не забравяйте да изплакнете косата обилно след употреба на продукта. 


 Избягвайте употребата на мощни сешоари

Косата се изсушава при използването на сешоари с по-голяма мощност, а колкото по-малко време я сушим, толкова по-добре за нея.
По-малко увреждащи косата са йонните сешоари и оборудваните с турмалиново покритие. Въпреки всичко, важно е да държим сешоара на по-голямо разстояние от косата.


  Не прекалявайте със сресването на косата

Твърде честото или продължително сресване на косата може да навреди на косата.

Повечето хора губят средно между 50 до 100 косъма на ден. Това са косми, които са спрели да растат и са достигнали фаза на покой.
За да се сведе до минимум допълнителната загуба на коса, използвайте четки, които я щадят. Избягвайте да я сресвате, докато е мокра. 


 Избягвайте екстремната промяна на цвета на косата

Сериозните промени в цвета на косата могат да доведат до нейното увреждане. Някои дерматолози препоръчват тази промяна да не надвишава три нюанса от естествения цвят на косата. 


Защита срещу ултравиолетовите лъчи

Ултравиолетовите лъчи могат да изсушат косата, което води до загуба на нейната гъвкавост, еластичност и обем. Впоследствие тя лесно започва да се къса и пада. За да предотвратите това използвайте лек спрей с SPF защита или носете шапки, когато слънцето е най силно.



Източник: webmd.com
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...